Święta z piernikiem - wypróbuj nowy przepis!

Opublikowano: poniedziałek, 18, grudzień 2017

 

NAJSTARSZY PRZEPIS NA PIERNIK

 

Wszyscy lubimy pierniki i pierniczki. To ciasto ma bardzo długą historię. Oto najstarszy polski przepis na pyszne piernikowe ciasteczka.

 

Weź miodu przaśnego, ile chcesz, włóż do naczynia,

wlej do niego gorzałki mocnej i sporo wody,

smaż powoli, szumując, aż będzie gęsty,

wlej do niecki,

przydaj imbiru białego, gwoździków, cynamonu,

gałek, kardamonu, anyżu nietłuczonego,

skórek cytrynowych drobno krajanych,

cukru ileć się będzie zdawało,

wszystko z gruba przetłukłszy,

wsyp do miodu gorącego, miarkując, żeby niezbyt było,

zmieszaj, a jak miód ostygnie, że jeno letni będzie,

wsyp maki żytniej ile potrzeba, umieszaj,

niech tak stoi nakryto, aż dobrze wystygnie,

potym wyłóż na stół,

gnieć jak najmocniej, przydając maki ile potrzeba,

potym nakładź cykaty krajanej albo skórek cytrynowych w cukrze smażonych,

znowu przegnieć i zaraz formuj pierniki, wielkie według upodobania porobiwszy,

możesz znowu po wierzchu tu i owdzie wtykać cykatę krajaną,

do wierzchu pozyngowawszy piwem kłaść do pieca

i wyjąwszy je jak się przepieką, znowu je zyngować miodem z piwem smażonym

i znowu po wsadzeniu do pieca.

 

Receptura pochodzi z 1725 roku - radzimy ją wypróbować !

 

SMACZNEGO !

Szukaj